Akıllı Telefonları Ne için Kullanıyoruz?
Türkiye’de akıllı telefonların kullanımı hakkında henüz geniş çaplı bir araştırmaya rastlamadık. İngiltere merkezli mobil operatör O2 ise bu konuda güzel bir araştırma yayınladı veakıllı telefonların nasıl kullanıldığını gözler önüne serdi.
Martin Cooper’ın ilk mobil telefon konuşması yaptığı Motorola DynaTAC‘ten çok ileri işlevlere sahip akıllı telefonlarımız artık bir işleve sahip. Hatta küçük bir bilgisayar niteliğinde, dolayısıyla konuşmaktan farklı bir çok işe yarıyor. O2′nin araştırması da bunu doğruluyor ve telefonda konuşma eylemine ayrılan süresin akıllı telefonlar söz konusu olduğunda 5. sırada olduğunu gösteriyor.
O2′nin araştırmasına göre akıllı telefon sahipleri telefonlarıyla hergün 2 saatten fazla ilgileniyor. Bu 128 dakikanın 25 dakikasını internette gezinmeye, 17 dakikasını sosyal ağlara, 13 dakikasını oyun oynamaya, 16 dakikasını müzik dinlemeye ayırıyor. Telefonda konuşma süresi (arama yapmaya) ise 12 dakikada kalıyor.
Akıllı telefon sahiplerinin günde 11 dakikasını e-postaya, yaklaşık 10′ar dakika mesajlaşmaya ve TV/film izlemeye ayırıyor. Kalan 9 dakikasını kitap okumaya, 3.5 dakikasını fotoğraf çekmeye harcıyor.
Akıllı telefonların kullanım amacı/şekli sorgulandığı ise araması yapmak, fotoğraf çekme eylemine yenik düşüyor. Araştırmaya katılanların 74′ü telefonunu fotoğraf çekmek için kullandığını söylerken, arama yapanların oranı yüzde 71′de kalıyor.
Aşağıdaki cevapların genel anlamda Türkiye’deki akıllı telefon kullanımıyla benzerlik taşıyacağı kesin. Ancak ülkemizde şaşırtıcı bir kaç sonucun çıkması işten bile değil.
Alıntıdır .
Kaynak: webrazzi