Güvenlik Operasyon Merkezi
Güvenlik Operasyon Merkezi Nedir?
SOC (Security Operation Center), Türkçesiyle Güvenlik Operasyon Merkezi, Siber Güvenlik Uzmanlarının, Merkezi bir konumdan, siber güvenlik olaylarını izlediği, tespit ettiği, analiz yaptığı ve siber güvenlik politikalarını geliştirdiği bir sistemler bütününür.
Bu sistemde SOC Uzmanları, ağlar, sunucular, veritabanları, uygulamalar ve diğer sistemlerdeki etkinliği izleyip analiz ederek bir güvenlik olayını veya tehdit unsuru sayılabilecek anormal etkinlikleri araştırır. Güvenlik sorunlarının tespit edilmesinden sonra hızla ele alınmasını sağlamak için kurumun Olay Müdahale (Incident Response) ekibiyle ortak çalışmalar yürütülür.
Güvenlik Operasyon Neler Yapar?
Bir Güvenlik Operasyon Merkezi;
- Varlık Keşfi: SOC, kurumda kullanılan tüm donanım, yazılım ve teknolojilerine yönelik farkındalık kazanarak güvenlik olaylarını tespit için varlıkların izlenmesini sağlar.
- Davranışsal İzleme: SOC, sistemdeki anormal faaliyetlerinin hızlı bir şekilde tespit edilmesi ve önlenmesi için sürekli olarak sistemleri analiz eder. Bu anlamda reaktif ve proaktif önlemlerin alınmasını sağlar.
- Davranışsal İzleme: Faaliyet Günlüklerini Koruma: Kuruluşa ait sistemlerde gerçekleşen tüm faaliyetlerin kaydı SOC ekiplerince tutulmalıdır. Bu kayıtlar, güvenlik olayına neden olabilecek geçmiş eylemlerin yeniden incelenmesine ve ihlalin tespit edilmesine olanak sağlayabilir.
- Uyarı Önem Derecesi: Sistemlerde gerçekleşen güvenlik olayları farklı önem derecesine sahip olabilir. SOC ekipleri, risk düzeyi diğerlerine kıyasla fazla olan güvenlik olaylarına öncelik vermek adına olaylara önem derecesi sıralaması atar.
- Olay Müdahalesi: SOC ekipleri, herhangi bir güvenlik olayında sistemi izole etmek, zararlı süreçleri sonlandırmak gibi ilk olay müdahalesi (Incident Response) eylemlerini gerçekleştirir.
- Kurtarma ve Düzeltme: Bir güvenlik olayı gerçekleştikten sonra SOC ekipleri sistemleri geri yüklemek, kaybedilen ya da güvenliği ihlal edilen verileri kurtarmak için çalışma başlatır. Bu müdahaleden sonra sistemler, olaydan önceki durumuna getirilir.
- Temel Neden Araştırması: Bir güvenlik olayının ardından SOC ekipleri, güvenlik olayının tam olarak nasıl gerçekleştiğini, neden ve ne zaman gerçekleştiğini bilmekle yükümlüdür. Bu araştırma esnasında, SOC ekipleri sorunu kaynağına kadar incelemek adına günlük kayıtlarını ve elde edilen diğer verileri kullanır. Bu araştırma, gelecekte gerçekleşebilecek benzer güvenlik olaylarının önlenmesine de yardımcı olur.
- Güvenlik İyileştirme: Siber suçlular sürekli gelişen teknolojiyle beraber kullandıkları yöntemleri ve araçları da geliştirmektedir. Buna karşılık SOC ekipleri de kurumların güvenliğini sağlamak adına siber suçlulardan bir adım önde olmak için sistemlerde sürekli planlı iyileştirme yapmalıdır.
- Uyumluluk Yönetimi: SOC ekiplerinin gerçekleştirdiği tüm eylemler standartlara, yasalara uygun olmalıdır.