AKINSOFT Wolvox ve OctoPers programlarımızda etiket yazdırma. (Argox yazıcılar için…)
1 – Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi AKINSOFT Wolvox ve octopers programları içerisinde Argox marka etiket yazıcı kullanarak stoklarınız için fiyat etiketi, cari kartlarınız için adres etiket ve stok seri numaralarının çıktılarını yazdırabilirsiniz. Yazdırma işleminin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için dizaynın Argobar programı aracılığı ile yapılıp, prn dosyasına dönüştürülmesi gerekmektedir. Prn dosyası oluşturma işlemini stok kartlar için etiket basımı örneğini baz alarak inceleyelim. Aynı yöntemi kullanarak cari kartlarınız ve seri numaraları için de tasarım yapabilirsiniz.
2 – ArgoBar Programını Kullanarak Etiket Dizaynı Yapımı ArgoBar programını yazıcınız ile beraber gelen CD den yükleyebilir veya internetten download edebilirsiniz. siniz. Programı çalıştırdığınızda karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir.
Tasarımı kullandığımız etiket ölçülerine ve etiket içerisinde yer almasını istediğimiz verilere göre tasarlamamız gerekmektedir. İlk yapacağımız işlem etiket boyutlarını belirlemek.
Etiket ölçülerini belirlemek için “File” alanından “Page Setup” alanınan gelelim. |
Karşınıza aşağıda gördüğünüz ekran gelecektir.
Açılan ekranda “Page” sekmesinden etiketin ölçü birimini “millimeters” olarak seçilmelidir. Ölçülerin 0.1 mm cinsinden olduğunu düşündüğümüzde 1 cm için 100, 1 mm için ise 10 yazmamız gerekir. Cetvelle ölçtüğümüz etiket rulosunun genişliğini “Width” alanına yazınız. “Height” kısmına ise etiket rulosundaki yapışkan kısmın yüksekliği yazılmalıdır.
“Label” sekmesinde tek etiket boyutları ile ilgili ayarlar yapılmalıdır. “Widh” alanına tek etiketin genişliği, “Height” alanına tek etiketin yüksekliği yazılmalıdır. Eğer ruloda birden fazla etiket varsa bu alanlara yazacağınız rakamlar tek etiket için olmalıdır. Rulo üzerinde birden fazla etiket varsa kaç adet etiket olduğunu “Per row” alanına yazınız. “Per column” alanı 1 olarak kalmalıdır.
“Margins” sekmesinde “Left” alanına etiketin yapışkan kısmı ile rulo arasında sol taraftan kalan boşluk değerini yazmalısınız. Tüm bu ayarlar sırasında program size etiketin yerleşimi hakkında sağ tarafta önizleme bilgisi gösterir. Bu kısma dikkat etmelisiniz. Düzenlemeleri yaptıktan sonra “Tamam” butonuna basarak ayar penceresini kapatabilirsiniz. Sayfa boyutlarıyla ilgili gerekli ayarları yaptıktan sonra etiket üzerine verileri ekleyelim.
Etiket üzerine veri eklemek için sol tarafta yer alan ve üzerinde geldiğinizde “Text” yazan “T” harfine basınız ve etiket üzerinde bir alan tıklayınız. Veri eklemek için açıklamanın devamını okuyunuz. Etiket üzerine barkod eklemek için ise sol tarafta yer alan “BarCode” butonuna basınız ve etiket üzerinde bir alana tıklayınız. |
“Text String” alanına etikete eklemek istediğiniz veri başlığını yazınız. Veri başlıklarını tespit etmek için WOLVOX ERP Programınızı açarak “Stok Kartlar Seri Etiket” alanına gelerek tablo üzerine mouse ile sağ tıklayınız ve “Özelleştir” butonuna basınız.
Açılan tablo özelleştirme ekranından tablo başlıklarını kontrol edebilirsiniz. Tablo başlığı ilgili alanın – ile ayrılan kısmından sonraki değerdir. Örneğin stok adını etikette çıkartmak istiyorsanız STOK_ADI yazmalısınız. Aynı yöntemle fiyat ve diğer bilgileri de yazdırabilirsiniz. |
“Text String” alanına STOK_ADI yazdıktan sonra “Font” alanından “PPLA Font2 8pt”yi seçiniz. Etikette basılmasını istediğiniz fontlar yazıcı üzerinde bulunan fontlar olmalıdır. Dolayısı ile TrueType fontları kullanmamalısınız. “Tamam” butonuna basarak pencereyi kapatınız. Dizayn ekranına metin yazdırma için bir nesne eklenmiş olacaktır. Bu nesneyi Mouse ile sürükleyerek istediğiniz yere taşıyabilirsiniz. Barkod ekledikten sonra açılan ekranda öncelikle barkod tipini seçmelisiniz. “EAN/JAN-13” 13 haneli barkodu ifade etmektedir. Eğer yazdıracağınız barkod 13 haneli ise “EAN/JAN-13”ü seçmeniz gerekmektedir. Aynı şekilde kullanımınıza bağlı olarak farklı barkod tiplerini de seçim yapabilirsiniz. “Texs String” alanına kullanmak istediğiniz barkod karakter uzunluğunu yazınız. EAN/JAN-13 kullanıyorsanız bu alana 123456789012 yazmalısınız. “Tamam” butonuna basarak barkod ekleme işlemini tamamlayınız.
Tasarladığınız etiketin yazıcınızda düzgün çıkması için yazıcının kullandığınız etiket rulosuna göre kalibre edilmiş olması gereklidir. Kalibrasyon işlemi için ruloyu yazıcınıza yerleştirip Feed tuşu basılı iken yazıcıyı açınız. Feed tuşundan elinizi çekmeyiniz. Yaklaşık 5 saniye basılı tuttuktan sonra yazıcıdan kağıt çıkmaya başlayacaktır. Kağıt çıkmaya başladığı anda Feed tuşunu bırakınız. Bir miktar kağıt çıktıktan sonra kalibrasyon işlemi tamamlanmış demektir. Şimdi ArgoBar programından etiketimizi test etmek için yazdıralım. “File” menüsünden “Print” alanına gelerek “Print“ penceresini açalım.
Sağ üst köşedeki Select Printer butonuna basarak yazıcımıza uyan yazıcı tipini ve yazdırma ayarlarını yapmamız gerekir.
Sol taraftaki listeden yazıcınızın tipini seçiniz. Biz test için PPLA 200 dpi kullanacağız. “Printing Options” seçeneği ise “Printer Command” olarak işaretlenmiş olmalıdır. “Printer Setup” butonuna basarak yazıcı ayarlarını yapabilirsiniz.
Bu pencerede yapılması gereken en önemli ayarlar :
Sensing: Paper Gap/Tag Where: LPT1 (yazıcınız hagi porta bağlı ise onu seçiniz.)
Darkness: 12 (Bu seçenek baskının koyuluğunu belirler. Ne kadar yüksek olursa o kadar koyu çıktı alınır)
Back feed offset: Bu kısma etiket yazıcıda yazdırıldıktan sonra kağıdın bir miktar ileriye doğru çıkarılmasını sağlar. Böylece bastığınız etiketi kolayca çıkararak hemen yapıştırabilirsiniz. Tekrar yazdırma yapıldığında kağıt belirlediğiniz miktar kadar geri alınarak yine etiketin en üst noktasından yazmaya devam eder.
Gap of each page: Bu kısma etiketlerinizin arasında bulunan boşluk miktarını giriniz. OK butonuna basarak “Printer Setup” penceresini, tekrar OK butonuna basarak da “Select Printer” penceresini kapatınız. Karşımızda “Print” penceresi bulunacaktır.”Print” butonuna basarak etiketinizi yazdırabilirsiniz. Birkaç kez print işlemi yaparak etiketinizde kayma olup olmadığını kontrol ediniz. Eğer kayma tespit ederseniz yukarıda işlemleri tekrar gözden geçiririz.
Etiketimizi düzgün olarak aldığımızı gördükten sonra tekrar “Print” butonuna basarak ikinci kez “Print” penceresini açınız. Burada “Print to file” seçeneği olacaktır. Bu seçeneği işaretleyiniz. “Print” butonuna bastığımızda ise bize dosyayı kaydetmemiz için soru soracaktır. Dosya ismi olarak test.prn yazıp kaydediniz. WOLVOX ve OctoPlus programında kullanacağımız esas dosya oluşan prn dosyasıdır.
3 – PRN Dosyasının Düzenlenmesi.
PRN dosyasını oluşturduktan sonra bu dosyayı Not defteri programında açınız.
Burada; 121100001250103[STOK_ADI]
1F2202500770066123456789012 şeklinde iki satır bulunmaktadır. (Tasarıma iki tane nesne eklemiştik.)
1211000012501038[STOK_ADI]
1F2202500770066123456789012
Kalın ve kırmızı olan kısımlar bizim verilerimizi yazdırmak istediğimiz yerlerdir. Bu kısımları aşağıdaki şekilde değiştiriniz.
Yukarıdaki işlemde stok veritabanında bulunan alan isimlerini köşeli parantez içinde yazdık. OctoPlus programı etiket yazdırma işlemi yaparken bu köşeli parantez içindeki verileri stok veritabanında bulunan değerler ile otomatik olarak değiştirerek yazdırır. Not defterinde düzenlediğimiz prn dosyasını kaydedip not defterini kapatınız.
4. Birden fazla etiket basımında (3,4,5′ li rulolarda) yapılması gerekenler.
ArgoBar programında bulunan “Page Setup” bölümünden “Label” sekmesine gelinerek “Per row” bölümüne rulomuzda yan yana bulunan etiket sayısı yazılmalıdır.
Daha sonra çoklu etiket prn dosyası oluşturmak için “Print” bölümüne gelmeniz ve burada “Label” sayısını belirttikten sonra “Print to File” i işaretlemeniz yeterli olacaktır. Böylece prn yi çoklu olarak oluşturmuş olacaksınız.,
Çoklu prn dosyası örneği.
5- PRN Dosyasını Kullanarak WOLVOX ve OctoPlus programlarında Etiket Yazdırma
Seri etiket yazdırmak için WOLVOX Programınızda “Stok” menüsünde yer alan “Stok Kartlar Seri Etiket”, OctoPlus programında ise “Stok” menüsünde yer alan “Stok Etiket Yazdırma” alanına geliniz.
WOLVOX ERP Programı “Stok” modülünde yer alan “Stok Kartlar Seri Etiket” alanında görmüş olduğunuz butonlardan faydalanarak yazdırılacak etiketleri aktarmanız gerekmektedir. |
Bu sayfada PRN dosyası seç diyerek daha önce düzenlediğimiz test.prn dosyasını seçiniz. Yazıcı olarak Argox yazıcıya karşılık gelen yazıcıyı seçiniz. (Örn. Label Dr. 200 (2inch Model)). Son olarak “Yazdır” butonuna basarak yazdırma işlemini gerçekleştirmiş olursunuz.