
Backup(Yedekleme) Nedir ? Türleri Nelerdir ?
Backup, bir web sitesinin yedeğini alma işlemidir. Her web sitesi en nihayetinde bir sunucu üzerinde depolanıyor ve hiç beklenmedik zamanlarda sunucuların arıza çıkartması veya web sitenizin üzerinde meydana getirilen bir değişiklik nedeniyle siteyi eski haline geri getirmeniz gerekiyor. İşte bu durumda Backup, yani yedekleri geri yükleyerek veri kaybını en aza veya sıfıra indirgeyebilmek mümkün hale geliyor.
Backup Alma
Web sitesinin yedeğini almanın en pratik ve uğraşsız yolu sitenin kullandığı hosting yönetim paneline giriş yapıp, bu kısım içerisinden yedek almaktır. Örneğin cPanel veya Plesk Panel gibi bilinen paneller içerisinden yedekleme sihirbazına giriş yaptıktan hemen sonra ister sitenizin tamamının yedeğini alabiliyor isterseniz de sadece veri tabanlarının veya dosyaların yedeklerini alabiliyorsunuz. Yedekleme sihirbazı üzerinden belirttiğiniz yöntemle ister backup dosyanızı direkt kendi FTP sunucunuz içerisinden indirebiliyor isterseniz de mail adresinize yedeğin gönderilmesini sağlayabiliyorsunuz. Daha sonradan herhangi bir sorun yaşandığında web sitenizin bu yedek dosyasını kullanarak tüm eski düzeninizi tekrardan geri getirebilmeniz mümkündür.
Yedekleme türleri
Öncelikle uygulanacak yedekleme türüne karar verirken, ihtiyaçların doğru şekilde belirlenmesi gerekli. Genel olarak tam, fark ve artımlı olmak üzere üç farklı yedekleme türü mevcut. Son zamanlarda dördüncü yöntem olan “tekilleştirme” de yoğun olarak kullanılıyor. Çoğunlukla tam yedekleme yöntemi kullanılsa da hepsinin kendisine göre avantaj ve dezavantajları olduğunu söyleyebiliriz.
- Tam yedekleme (Full Backup):
Tam yedeklemede seçilen bütün veri olduğu gibi yedeklenir. Bu yöntem bütün verinin yedeklenmesinden dolayı en güvenli yöntemdir. Dolayısıyla en çok vakit alan yöntemdir. Herhangi bir çalışma yapılacağında veya risk görülen durumlar oluştuğunda, tam yedekleme yöntemi kullanılır.
- Fark Yedekleme (Differential Backup):
Bu yöntem, tam yedek yöntemindeki gibi bütün veriyi yedeklemez. En son alınan tam veya artımlı yedeğe ihtiyaç duyar. En son yapılan tam veya artımlı yedeklemelerden sonra sadece değişen verinin yedeğini alır. Sadece değişen verinin yedeklenmesi sayesinde yedekleme işlemi tam yedeklemeye göre daha kısa sürede tamamlanır. Verinin yedekleneceği alanda yer tasarrufu sağlar.
- Artımlı Yedekleme (Incremental Backup):
Artımlı yedekleme yönteminde, en son yedekleme işleminden sonra değişen veriler yedeklenir. Artımlı yedekleme yöntemi, fark yedekleme yöntemine benzemekle beraber önemli farklılıklara sahiptir. Bu yöntemdeki amaç verinin yedeklendiği alanda yer kazanmak ve yedekleme işleminin daha kısa sürmesini sağlamaktır.
Örneğin; Pazartesi günü tam yedekleme işlemi yapıldıktan sonra artımlı yedekleme yöntemi ile yedekleme işlemine devam edildiği durumda, her gün bir önceki günden sonra değişen veriler yedeklenecektir. Dolayısıyla artımlı yedekten geri yükleme işlemi yapılacağında, tam yedek alınan güne kadar olan bütün verilerin yedeğine ihtiyaç duyulur.
- Tekilleştirilmiş Yedekleme (Deduplication);
Gelişmiş algoritmaya sahip tekilleştirme işleminde yedeklenecek veri parçalara ayrılır eğer daha önce bu parçalar yedeklenmemişse parçalar olduğu gibi yedeklenir. Fakat daha önce bölümlere ayrılmış veri yedeklenmişse sadece yedeklenilen bölümün tutulduğu adres referans olarak kaydedilir. Yani yedeklenmiş parçalar tekrar yedeklenmez ve ihtiyaç halinde veri bu adresten geri yüklenir. Bu işlem zaman ve maliyet açısından ileri derecede fayda sağlar. Yedeklemenin dışında işletim sistemleri ve depolama ünitelerinin çalışma yöntemi de artık bu şekilde tasarlanıyor.
İLETİŞİM ;
+90 216 494 26 96 +90 216 493 88 10
Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız.