NASA 3 boyutlu yazıcılar ile yemek çoğaltacak
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından hayata geçirilmeye hazırlanan proje sonucunda yakın gelecekte, yediğimiz yemeklerin 3 boyutlu yazıcılar tarafından çoğaltılarak hazırlanacağı öngörülüyor.
Hazırlanan yemeklerin karbonhidrat, protein tozu ve yağ içeren kartuşlara sahip 3 boyutlu yazıcılar tarafından kopyalanması esasına dayanan projenin, gelecek yüzyıllarda Dünya çapında artacağına muhtemel gözüyle bakılan açlık ve doğal kaynakların yetersizliği problemlerine çözüm olacağına inanılıyor. Günlük protein ihtiyacımızı karşılayan et ve sebzeler, 3 boyutlu yazıcı sayesinde tarihe karışırken, modern insanların protein ihtiyaçlarını çimen, böcek ve yosun ihtiva eden kapsüllerin karşılaması planlanıyor.
Aynı zamanda meşhur ‘Uzay Yolu’ (Star Trek) dizisinde uzay gemisi personelinin yemek ihtiyacı karşılayan ve istedikleri yemekleri oluşturmalarına izin veren replikatöre de benzetilen 3 boyutlu yazıcı projesinin maddi fonunun karşılanması için NASA’ nın Sistemler & Materyaller Araştırmaları Kuruluşu (SMRC) adlı 3 boyutlu yazıcı firmasına 6 ay için 125 bin dolar ödenek çıkardığı biliniyor.
NASA’ nın salt astronotları uzaydaki protein ihtiyaçlarının daha rahat karşılanması adına geliştirmek istediği proje için SMRC Kurucusu Anjan Contractor ise daha farklı düşünüyor. Contractor, hayata geçirilecek bu projenin aynı zamanda Dünya üzerindeki açlık problemine de kökten bir çözüm olacağı görüşünde.
Dünya nüfusunun gelecekte 12 milyara çıkacağını ve doğal kaynakların bu nüfusun ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalacağını belirten Anjan Contractor, ‘Birçok ekonomist ile birlikte ben de mevcut yemek sisteminin gelecekteki 12 milyarlık bir Dünya nüfusuna yetmeyeceğini düşünüyorum. Bu yüzden er ya da geç yemek algımızı değiştirmek zorundayız.’ şeklinde konuştu.
İlk olarak protein ihtiyacının karşılanması için ‘böcek içerikli pizza’ çoğaltan bir makinenin geliştirilmesi üzerinde çalışıldığı belirtilirken, bunun geçtiğimiz günlerde Dünya’da açlık probleminin çözümü adına BM tarafından yapılan ‘böcek yeyin’ çağrısıyla aynı paralellikte olması dikkat çekti. Evrensel bir yemek sistemi oluşturacak bu projenin hayata geçirildiği taktirde ‘geleneksel mutfak’ tanımının da tarihe karışacağı düşünülüyor.