
Ön Muhasebe Programları
Muhasebe Programı Nedir?
Muhasebe programı temel olarak firmaların ticari alacak verecek hesaplarını bir düzen içinde tutulmasını sağlayan bir yazılımdır. Muhasebe diğer adıyla cari hesap programları geliştirilmeden önce bu bilgiler defterlerde tutulmaktaydı hem ciddi zaman kaybı olmakta hemde işlemlerde hatalar sık sık oluşmaktaydı. Ticari Yazılımların zaman içinde gelişmesi ile bu sorunlar ortadan kalkmıştır.
Muhasebe Programların Çalışma Mantığı
Muhasebe Programları temeli stok kartlarının ve cari kayıtların tanımlanmasıdır. Kullanıcı öncelikle işlem görecek ürün yada hizmetlere stok kartları oluşturmalıdır. İkinci aşamada ise müşteri ve tedarikçiler için cari kartlar tanımlamalıdır.
Muhasebe Kartları ürün yada müşteriyi programa tanımlayan yapılardır. Bu şekilde Program diğer işlemleri bu bilgilere bakarak ilişkilendirilmiş bir sistem içinde yürütebilir.
Muhasebe Programı Çeşitleri
Muhasebe Programları firmanın yapısı ve yasal muhasebe işlem tercihine göre iki kısma ayrılmaktadır.
1- Ön Muhasebe Programı: Daha çok küçük ve orta ölçekli firmalarda kullanılan programlardır. Bunun nedeni bu tip firmalar bünyelerinde muhasebe konusunda uzman bir muhasebeci yada mali müşavir bulundurmamalarıdır. Tanımdanda anlaşılabileceği gibi anlaşmalı oldukları muhasebe yada mali müşavir firmalarına gereken bilgilerin ön hazırlığını yapabilecekleri bir yazılımdır.
2- Genel Muhasebe Programları: Bu tip Programlar Muhasebe İşlemlerinin tamamının hazırlanmasını sağlayancak yapıda hazırlanmış ve muhasebe ilmi konusunda uzman personel bulunduran firmalar tarafından kullanılan programlardır. Gelişmiş yapılarından dolayı oldukça maliyetlidir ve ticari olarak büyük işlem hacmine sahip firmalarca kullanılabilir.
Ön Muhasebe Programıyla Yapılan İşlemler;
Kasa Hesabı Takibi:İşletmenin nakit işlemlerini takip etmektir. Bunu için bir kasa defteri tutulabilir. İşletmenin nakitleri bu defter ile tekip edilebilir. Kasa hesabında işletmeye nakit girişi ve nakit çıkışı olduğu zaman hareket meydana gelir. Bu nedenle her nakit hareketinde kasa defterine kayıt yapılır. Yapılan tahsilatlar ve ödemeler kasa bölümünde izlenir.
Böylece işletmenin nakit parası takip ederek günlük gelir ve gider takibi yapılır.
Fatura/İrsaliye İşlemleri:İşletme mal veya hizmet sattığı zaman fatura kesilir. Mal veya hizmet aldığında ise fatura alınır. Buradaki fatura kesme işlemini, gelen, giden fatura ve belgeleri takip eder.
Stok Giriş/Çıkış Takibi: İşletme mal aldığı zaman bunları giriş yapar, mal atıldığı zaman da stoklardan düşer. Böylece malların yani stokların takibini yaparak azalan malları veya biten malları belirleyebilir. Alış faturası ile stoklarımızda artış, satış faturası ile de stoklarımızda azalış meydana gelir.