Siber Güvenlik Nedir ?
Siber Güvenlik Nedir ?
Bu yazıda, siber güvenliğin nasıl çalıştığını ve izinsiz girişlerin nasıl engellendiğini ele alacağız. Siber güvenlik bilgisayarın donanımını, yazılımını ve ağı dijital saldırılardan koruma işidir.
Bu saldırılar kişisel verilere ulaşmak için, kullanıcılardan para çalmak için, işleyişi sekteye uğratmak ya da verileri yok etmek için kullanılabilir. Dijital dünyanın hayatımızın her köşesine müdahil olduğu günümüzde, bu saldırılara karşı korunmak hiç olmadığı kadar önemli hale geldi.
Saldırganlar sürekli daha yaratıcı yollar buldukları için de, bu savunma daha önemli hale geliyor.
Siber Güvenlik Nasıl İşliyor?
Öncelikle siber saldırganların tehditlerine göz atalım. Sizden fidye talep eden kötü niyetli yazılımlar, kullanıcının bilgisayarının sistem dosyalarını kilitlemeye yarayan ve genellikle şifreleme metodu kullanan bir programdır. Sonrasında ise bu saldırıdan sorumlu olan hacker, dosyaların şifresini açmak için sizden para talep eder.
Malware diye tabir edilen yazılım, bilgisayarın ağ sistemine zarar veren bir program türüdür. Worms (solucan), virüs ve Truva atları, malware denilen programların farklı türleridir.
Toplum mühendisliği (Sosyal mühendislik), insan ilişkileri aracılığı ile kurbanları kandırarak şifrelerini ele geçirme çabasıdır. Buna, kurbanı telefonla arayarak banka ya da başka bir kurum taklidi yapılması da dahildir. Kimlik avı, sahte e-postalar göndererek banka ve benzeri bir güvenli site olduğu izlenimi yaratan bağlantılar yollayarak yapılır. Bu e-postaların amacı, kullanıcının güvenlik bilgilerini ele geçirmektir.
En temel ve basit siber güvenlik yöntemlerinden biri, rastgele ve tahmin edilemeyecek şifre kullanımıdır. Şifre belirlemenin en iyi yolu, rastgele seçilen rakamlar ve büyüklü küçüklü harflerden oluşan bir kombinasyon seçmektir.
Kullanıcı ayrıca, bu hizmeti sunan her sitede 2 faktörlü kimlik doğrulama sistemini kullanmalıdır. Bu yöntem genellikle, siteye giriş sırasında cep telefonunuza gelen sms ya da uygulama aracılığı ile elde edeceğiniz kodu kullanmanızı gerektirir. Şifre yönetme uygulamaları da size bu konuda yardımcı olabilir.