Sony Xperia Z detaylı testte!
Acaba Sony sonunda bir akıllı telefonu düzgün yapabildi mi ?
Sony Xperia Z bu Japon firmasının telefon çizelgesinin başına yerleştirdiği bir telefon, ve sadece genel özellikleriyle ele alırsak, orayı korumasını sağlayabilir.
Evet Sony’nin dizayn stüdyolarından yeni bir dizaynla karşı karşıyayız, Sony Ericsson Xperia Arc’tan Xperia Z’ye kadar dört adet farklı akıllı telefon estetiği tekrarına rastladık.
Xperia S’in endüstriyel ‘insan eğriliği’nden, Xperia T’nin kenarlarına ve şimdi ise keskin köşeli Xperia Z’ye sabit olarak yeni görünümlerle karşılaşıyoruz.
Apple’ın iPhone’nun modelden modele hiçbir değişikliği yapmadığını düşünürsek, bu biraz fazla bir değişim Sony için. Ancak, Xperia Z muhtemelen aralarında en çok ilgi çeken olabilir, 7mm inceliği, 1080p 5-inç ekranı ve quad-core Qualcomm işlemcisiyle.
Kısaca, bu cihaz şu an en güçlü Sony akıllı telefonu, ve marka Ericsson’dan üretimi devraldığından beri güçlü estetik değişimlere gittiğini açıkça belirtiyor.
Bu yeni dizayn dili tüm Bravia menzilini etkileyecek gibi, örnek olarak TV, telefon ve diğer cihazları verebiliriz.
Xperia Z’ye gelecek olursak ağladığınızı mı duyuyoruz yoksa ? Bu Xperia serisinin son cihazı olabilir mi, eğer alfabenin son harfini kullanıyorlarsa ? Muhtelemen hayır, fakat bu cihaz bir Z’yi hak ettiğini gücüyle gösteriyor.
1080p 5-inç ekrandan çoktan bahsetmemiş olmamıza rağmen, bu tasarım muhtemel olarak Xperia Z için hem etkileyici hem de hayal kırıcı bir özellik. Etkileyici, çünkü çok keskin, 400 PPI ve bazı tatlı kontrast oranları sunuyor.
Bunun üstüne, cihazın köşeleri Samsung Galaxy S3 izleri gösteriyor. Motorola Razr I’yi elinizde ve çok yakın bir şekilde tutarken düşünün.
Ancak, umut kırıcı tarafları olduğunu da söylemiştik ki bu süper AMOLED ekranının herhangi bir açıdan bakıldığındaki görüntüsü. Telefonu masaya koyun ve Samsung S3 veya Galaxy Note 2’deki ekran görünümünüyle benzerliğine şaşırın.
Bunun en büyük hayal kırıklığı olduğunu söylemiştik fakat aslında o kadar önemli bir sorun değil telefona %99 oranla normal bir şekilde bakacağınızı düşünürsek, sonuç olarak en kötü özelliğini bu düşünürsek gerçekten mükemmel bir akıllı telefon.
Ele alındığında gerçekten getirili hissettiriyor: etkileyici şekilde hafif, verdiğiniz parayı hissettirecek şekilde ağır. Buna ek olarak, düşme olasığına karşı şaşırtıcı bir su ve toz direnci var. Eğer önemli portlarının kapaklarını kapalı tutarsanız böyle bir problemden sağ çıkacağını söyleyebiliriz.
Arayüz Android Jelly Bean 4.1 Qualcomm Snapdragon S4 Pro quad core 2GM RAM ile işlemci kullanma zevkini yaşatıyor.
Android 4.2’nin kullanılmadığını görmek bizi biraz üzdü, ama Sony gerekli olduğunda bu sürüme kolaylıkla yükseltilebileceği konusunda garanti veriyor.
Android 4.2 güncellemesi Sony’nin üzerinde çalıştığı ve en yakın zamanda kullanıcılarla buluşturacağını umduğumuz kartların üstünde geliyor, her ne kadar çıkış tarihi verilmemiş olsa da.
Arayüz açısından bakacak olursak, bir Sony tasarımını andırıyor fakat fazla zil ve ıslık sesi eklenmemiş. Görebileceğiniz üzere ikonları ve widget’ların boyutunu ayarlayabiliyor veya istediğiniz şekilde değiştirebiliyorsunuz.
Sony Xperia Z kesinlikle Android fanları için değil de ellerine geçtiği zaman biraz daha kişisellik arayanların telefonu olacağa benziyor, örenek olarak kitleme ekranı havalı bir şekilde kilit açma veya kameraya geçme imkanı sunuyor.
Arayüzün bu bölümünde küçük ana ekranlar da ekleyebilirsiniz, böylelikle telefonun kilidini açmadan takvim ayarlayabilir, sosyal ağlarınızı veya mesajlarınızı görebilirsiniz.
Şekil değişikliğinin çok küçük olduğundan bahsettiğimizde gerçekten öyleydi, yani ana noktalar olarak yazılım geliştirmelerinden bahsedebiliriz.
Buna sonuç olarak, Mobile Bravia Engine 2’nin telefondaki en büyük ileri atılım olduğunu söyleyebiliriz, ve bu biraz ürkütücü.
Renkler inanılmaz derecede zengin, ‘keşfedilen’ detaylar ağırlıkla etkileyci, toplam pürüssüzlük bizi uçuracak derecede güzel.
Konu medyaya geldiğinde, Sony Xperia Z’nin 16GB’ı destekleyebilecek bir ek hafıza slotuyla geldiğini gördüğümüzde biraz şaşırdık.
Yenilemek gerekirse üreticinin üst seviyeler ortaya koyduğunu ve özellikle telefonun inceliğinin ön planda olduğunu söyleyebiliriz.
Tahmin edebileceğiniz üzere, HD videolar bu denli bir ekran büyüklüğünde sorunsuz bir görünüm sergiliyor ve Xperia Z’nin filmler için de çok uygun olduğunu böylece görebiliyoruz.
Ayrıca ekran internette dolaşmak için de mükemmel (RAM ve işlemci ikilisiyle WiFi da hızlı olunca. Henüz 3G veya 4G üzerinde test edemedik ama onlarında aynı oranda hızlı olacağını düşünüyoruz).
Yazıları yakınlaştırma ve uzaklaştırma çocuk oyuncağı, eğer bir yazıyı uzaklaştırılmışı biçimde okumak istiyorsanız bile okuması kolay oluyor.
Kısacası, konu filmler ve internette dolaşmaya geldiğinde Xperia Z’de pek bir hata bulamayız. Tabi fiyata gelecek olursak piyasada bu denli bir işletim sistemine ve ekrana sahip bir cihazın bir sürü insanı tüketeceği açık.
Sony’nin bir diğer gücü de diyebileceğimiz geliştirilmiş Exmor R sensörü, şimdi Exmor RS versiyonuyla çok düşük ışıkta bile müthiş bir performans sergiliyor. Sony gelişmiş bir fotoğraf kalitesi sunuyor, ama açıkça ana özellik HDR video kaydı diyebiliriz.
Bu Xperia Z’nin full HD bir videoyla her kareyi üç kere işleyip gerekli ışık seviyesini ayarlaması sayesinde çok rahat baş edebileceğini gösteriyor. Bu işin çok ağır bir işlev olduğunu düşündüğümüzde incelemenin diğer bölümlerinde göreceğiniz üzere batarya gücünün nasıl tutulduğunu görmek çok şaşırtıcı.
Bahsetmeye değer son şey ise batarya gücü ve cihazın data ve güç yönetimi.
Sony ,söylediğine göre, yeni bir teknoloji yardımı ile telefon uyku modundayken (telefonun ekranı kapalı durumdayken) çok küçük bir güç kullanmasını sağlıyor ve tüm uygulamaları tamamıyla devre dışı bırakıyor.
Sony Xperia E’den farklı olarak Xperia Z hangi uygulamayla iletişim kurup hangisiyle kurmaması gerektiğine akıllıca karar verebiliyor.
Kullanıcının cihaz kilitli durumdayken hangi uygulamayı çalıştırmasını istediğine karar vermesi gerekiyor, örnek olarak Facebook Messenger veya Skype, ama buna rağmen Sony bataryanın yeni teknolojileriyle ağırlıklı olarak korunacağını düşünüyor.
Genel Hüküm
Hiç şüphe yok ki Sony bu oyuna Xperia Z ile bir adım atmış bulunuyor. Telefon masanın üstündeyken ve biz de umarsızca karşısında otururken hiç de etkilenmemiştik, eğer telefonunuzu dümdüz kullanmıyorsanız, o zaman bu cihazın sizin en kötü akıllı telefonlar listenizde olacağından emin olabilirsiniz.
Öbür yandan, cihazın kalanından inanılmaz derecede etkilendik. Getirili dizaynından ağırlığına, büyük ekranından Exmor RS sensörüne ve Bravia Engine 2’ye, Sony pazarlama literatürüne dokunabiliyor.
Bu sıralarda kendimizi umut verici akıllı telefonların incelemesine adamış bulunmaktayız, ve bu inceleme örneğimiz için son olmasa bile şimdiye kadar pozitif bir yaklaşım gösterdi. Önemli bir husus da Sony’nin akıllı telefonl devlerinin arasına böyle bir telefonla katılmış olmasının ilginçliği olabilir.
5 inç 1920 x 1080 piksel çözünürlüğünde TFT OptiContrast ekran,1.5 GHz hızında çalışan krait mimarili 4 çekirdekli Qualcomm APQ8064 Snapdragon S4 işlemci, Andreno 320 grafik işlemci, 13 MP Exmor RS arka kamera resim tutkunları için önemli bir fırsat sunuyor.
Telefon suya ve toza dayanıklılık konusunda fark yaratmayı beceriyor.